Juurihoito (2021)

Perustuu Miika Nousiaisen menestysromaaniin | Mikko Kannisen näyttämösovitus | Göran Sjöholmin ohjauksessa.

Ensi-ilta 6.11.2021. Pietarsaaren entisellä Palokunnantalolla.

Rooleissa: Marja-Liisa Granberg, Jesse Hautakangas, Sauli Isokoski, Kari Jämsä, Harri Kaltiala, Marina Luomala, Vaula Löija, Stefan Sandin, Mervi Soini.


Elämässä on kolme suurta kysymystä: Kuka olet? Minne menet? Puudutetaanko?


Tarina omien juurien etsimisestä (sekä hammashoidon tärkeydestä)… eli tarina hyvistä ihmisistä ja huonoista hampaista. Mutta myös kantaa ottava ja hauska tarina nykymaailman menosta.


Näytelmässä kaksi hyvin erityyppistä veljestä lähtee etsimään kadonnutta isäänsä, joka häipyi varhain poikiensa elämästä. Heitä yhdistää sama kysymys: ”Miksi isi lähti ?”

Matka vie heidät ensin Lieksaan mutta jatkuukin Ruotsiin, Thaimaahan ja yhä vaan kauemmas. Omat sukujuuret selviävät vähitellen, mutta etsimismatkan varrella löytyy myös yhtä ja toista yllättävää lapsuudesta, suvusta, perheestä ja ennen kaikkea kauan sitten kadonneesta isästä. Samalla sisarukset löytävät itsestään uusia puolia ja se tuo heitä yhä enemmän yhteen liikuttavalla tavalla. He havaitsevat, että ”paskaksi mieheksi heidän isänsä olikin oikein hyvä mies”.

Miika Nousiainen ottaa Juurihoidossa lempeästi kantaa globalisaatioon, kuten mm. Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan sekä turismin tuomiin ongelmiin maailmalla. Hauskoista ajatusten törmäyksistä tulee oivaa draamaa ja syvällinen lisä tarinaan. Merkittäviä kysymyksiä heitellään vallattomasti ja niihin vastaillaan kieli poskessa.